*A finals del segle XIX i a principis del XX, per combatre les plagues es va investigar amb extractes vegetals (piretrum, derris,) i en el control biològic a partir de la fauna auxiliar,.
Desprès de la 1ª gerra mundial es va començar a utilitzar per matar insectes els excedents dels gasos i verins que s’havien fet servir a les trincheres d’Europa durant la guerra Començava l´agricultura «química»
EL CONTROL BIOLÒGIC
En producció Ecològica (a mi m’agrada més la definició francesa “biològica”) , pel control dels insectes amb els que tenim “conflictes d’interessos”, el millor (sempre que les condicions agroclimàtiques ho permetin) és recorre als insectes “auxiliars”.
L’objectiu que perseguim, no és la eliminació total del que ens molesta*, sinó de reduir-ne la població fins per sota del que coneixem com “llindar de tolerància”……..línia invisible que determina la viabilitat o no del cultiu.
En uns cultius gestionats com ecosistemes ben diversificats, amb varies espècies vegetals en el mateix camp i multitud d’espècies d’invertebrats diferents, és molt difícil que un insecte nociu prosperi fins a arrasar els cultius.
En línees generals, els auxiliars es poden dividir en:
-Depredadors, és a dir, s’alimenten d´altres com la marieta, mirids
-Parasitoids, és a dir, parasiten altres com els aphidus colemani, encarsia, trichogramma
Els tenim espontàniament en els nostres conreus, o sigui la majoria són autòctons, normalment no arriben a una població important d’individus fins ben entrada la campanya, la seva instal·lació en els cultius de vegades és lenta, primer han de detectar les preses i després reproduir-se……..
Per avançar-nos en el temps als insectes “nocius”, el que fem és fer introduccions dels auxiliars que necessitem i també buscar el sistema perquè trobin agradable els nostres cultius.
*Intentar eliminar totalment un insecte molt sovint porta els efectes contraris, els insectes auxiliars, poden emigrar per falta de menjar i/o de víctimes per parasitar.
*Alguns insectes auxiliars, (els mìrids de la tomata per ejem.), poden atacar el cultiu per falta de preses.
*Una “espècie més violenta” pot ocupar l’espai del que abans ens empipava.
COM PRODUÏM
Cultiu de tomateres sota hivernacle, enturonat en cordill i amb “mulch” de palla per inhibir les herbes
CONTROL DE PLAGUES Hi ha petits animalets que ens poden fer mol de mal dons quan els detectem els danys poden ser ja importants. L’horticultura biològica es una practica “racional” i respectuosa amb l’entorn; sempre que hem de fer servir algun insecticida procurem que els danys a altres especies siguin minimitzats al màxim. No es tracta d´anar ruixant amb insecticides bio de forma preventiva i/o aleatoria……Cal saber quan es el “moment crític”, Per saber-ho ens ajudant les feromones.
Les feromones, són les hormones que desprenen les femelles dels invertebrats per atraure els mascles.
El que fem es posar la feromona adient per l’espècie que volem detectar, dins d’una trampa en que hi ha una superfície adhesiva, els mascles i queden atrapats.; cada setmana controlem quans n´hi ha, quan una setmana en trobem mols d´atrapats vol dir que estan en “plena feina” i que aviat tindrem problemes, a les hores es quan hem d’actuar amb el producte adient que ens permeti la normativa de PAE.
Per detectar la “tinya” del porro acrolepsis assectella (petita larva de lepidopter que hi fa galeries) hi posem una trampa “delta” amb una superfície enganxosa, cada setmana recomptem els individus que i queden atrapats i així podem establir “la corba de vol” . Es tracta de saber quan hem de tractar amb bacilus turinguiensis, microorganisme que no afecta a altres especies ni a les papallones, però que és letal quan estan en estadi d’erugues.
Deja un comentario